Vingård, i perspektiv av turistforskning, Dieter K. Müller, Från Renskötsel till Turism: "observeras en fråga som belysts varför de samiska turismentreprenrerna har just valt att satsa på turism. Tidigare litteratur om turism i perifera områden har ofta utgått ifrån att turism ersätter arbeten inom olika krisbranscher som på grund av olika skäl inte längre kan erbjuda anställningar (Botterill mfl 1999; Jenkins & Hall, 1998). Här har det använts ett annorlunda tankesätt som inte i första hand antar att man har en försörjningskälla utan snarare kan byggas på en kombination av olika källor (Leu, 2018). En sådan LIVELIHOOD APPROACH (Scoones 1998, 2009) flyttar uppmärksamheten bort från modernismens idé om förvärvsarbete och fokuserar istället på arbete som ett sätt att åstadkomma något annat mål, såsom att kunna bo kvar på en viss plats. Sett ur ett sådant perspektiv blir turism en diversifieringsstrategi som minimerar riskerna att bli av med sin försörjningsmöjlighet."
Den växande vinnäringen i Sverige kan dra erfarenheter från andra näringar och branscher, som till exempel hur man tänker om i rennäringen. Att fokusera på vingården som besöksmål, tänka i turisttermer, formulera och mynta vinturism samt betrakta vinet som kultur, koppla ihop produkten med aktiviteter och knyta an till kulturmiljö och tidsaxel i historieskapande perspektiv av det vi kallar kulturarvsturism, kan bredda och öka förutsättningarna för att skapa hållbart företagande, i denna så riskfyllda väntan på att svenska politikerna, i som sista land i EU, fortfarande tvekar om att godkänna gårdsförsäljning.
Sverige gick med i EU år 1995 men har fortfarande inte reformerat sin ekonomiska marknad fullt ut eller infört frihandel på alla områden. Sverige erkändes som vinland år 1999 men svenska vinbönder har fortfarande de svåraste ekonomiska förutsättningarna i världen för att lyckas.
Därför behöver vi öka kunskapen, öka graden av upplevelser, upplysa svenska folket att välja svenskt vin och besöka vingårdarna i Sverige. Vin är ny företeelse men också ny ekonomi på landsbygden som förknippas med kulturskapande. Likt sub-kulturen och var ny strömning inom konstutövning växer svenskt vin som en gräsrotsrörelse i motvind med tydligt under-ifrån-perspektiv. Vi behöver frälsa fler.
Vem vill inte låta sig överraskas. Magiska vinupplevelser väntar.